Marketing
Over marketing, het marketingconcept en de marketingmix
Marketing

Het begrip 'marketing'
Het begrip 'marketing' is afkomstig van het begrip 'markt'. Een markt is een, niet altijd fysieke, locatie waar kopers en verkopers samenkomen.
Het begrip 'marketing' kunnen we letterlijk nemen wanneer we kijken naar 'to market', namelijk het op de markt brengen van producten, of naar 'market getting', wat betekent : de markt veroveren.
Marketing is de verzamelnaam voor die categorie activiteiten die ervoor moet zorgen dat een bepaald product of bepaalde dienst bij zoveel mogelijk klanten bekend wordt zodat, daaruit voortvloeiend, zoveel mogelijk omzet wordt gegenereerd.
Wat is het doel van marketing?
Allereerst kijken we bij marketing naar het managementproces, waarbij het de behoeften en wensen van de eigen ondernemen moet volbrengen. Daarnaast is het belangrijk om naar het sociaal proces te kijken, waarbij het de bedoeling is inzicht te krijgen in de behoeften en wensten van de klant. Het einddoel is uiteindelijk om producten en waarde te creƫren die vervolgens uitgewisseld kan worden.

Klanten
Producten kunnen geproduceerd worden voor verschillende soorten klanten. We kunnen deze klanten verdelen over 2 grote overkoepelende groepen:
- Het bedrijf verkoopt zijn producten door aan andere bedrijven (Business-to-businessmarketing of B2B)
- Het bedrijf verkoopt zijn producten door aan consumenten (Business-to-consumermarketing of B2C)

Marketing versus sales (verkoop)

Bij veel organisaties zit er een muur tussen marketing en sales. De teams liggen vaak met elkaar in de knoop. Ze ergeren zich aan elkaar en een oplossing voor hun onderlinge problemen lijkt moeilijk te vinden. En dat terwijl de teams juist zouden moeten samenwerken. Vaak ligt het probleem bij de onduidelijkheid over de taken.
Verkoop handelt namelijk met een 'hit the money and run-strategy'. Ze willen producten op de markt brengen zonder stil te staan bij de behoeften van de klant. En net daar ligt het verschil met marketing. Marketeers willen namelijk eerst gaan kijken naar de behoeften van de klant en hier vervolgens op inspelen.
Het marketingconcept
Het woord concept heeft vele betekenissen, zoals plan, ontwerp, voorlopige formulering/idee en ruwe schets.
We kunnen het begrip 'marketingconcept' dus beschrijven als volgt: 'Het marketingconcept is het plan waarbij de behoeften en wensen van de klant centraal staan.'
Bij het marketingconcept wordt er stilgestaan bij enkele belangrijke zaken:
Klanttevredenheid:
De klanttevredenheid kunnen we bekijken als een positief resultaat van het sociale proces van een goed marketingconcept. Met andere woorden: de onderneming is er in geslaagd de klant zijn behoeften te vervullen en aan zijn wensen te voldoen.
Het marktonderzoek:
Hierbij wordt er een onderzoek opgesteld naar wie de klant is en wat zijn behoeften en wensen zijn. Met deze resultaten wordt verder gewerkt om een product uit te werken en een marketingcampagne op te stellen.
Concurrentie
Concurrentie is een begrip dat iedereen wel kent. Het bedrijf moet in zijn marketingconcept rekening houden met andere verkopers op de markt.
Het mission statement,
of de ondernemingsmissie:
Deze opdrachtverklaring geeft weer wat de onderneming wil bereiken op lange termijn.

Winst maken:
En uiteraard wordt er in het marketingconcept ook rekening gehouden met het hoofddoel van elk commercieel bedrijf: winst maken.
Toepassingsgebieden van marketing
Marketing kent verschillende toepassingsgebieden. Lees de beschrijvingen hieronder en leer de verschillende gebieden beter kennen.

Business-to-consumermarketing
De producent brengt het product voor de eindconsument op de markt.

Business-to-businessmarketing
Het bedrijf vervaardigt producten voor andere bedrijfstakken.
Direct marketing
Er is geen tussenhandel.

Servicemarketing
De ondernemer levert diensten aan de klant.

International marketing
De klant bevindt zich in een ander land.

Cybermarketing
De producent verkoopt via het internet.
Marktonderzoek en de 4 P's
Marktonderzoek

Bij de start van een onderneming of bij het bedenken van een nieuw idee zal de ondernemer zich steeds de vraag stellen: 'Heeft mijn product wel kans op slagen?'.
Om deze kernvraag te beantwoorden, geeft de ondernemer de opdracht aan de marketeer om een marktonderzoek op te stellen. Dit onderzoek zal proberen deze vraag te beantwoorden. De marketeer zal op zoek gaan naar wie
zijn klanten zijn en wat de specifieke noden en behoeften zijn van deze klanten.
Voor het opstellen van een marktonderzoek zal een marketeer zich zeer dikwijls baseren
op de marketingmix, beter gekend als de 4 P's. Deze 4 P's worden hieronder kort besproken, maar we gaan hier nog verder op in op de volgende pagina's.
De marketingmix bestaat uit de 4 P's: product, prijs, plaats en promotie.
Bron: KlasCement

Product
Bij dit onderdeel worden naast het product zelf de aspecten genoemd die waarde toevoegen voor de koper. Dit is bijvoorbeeld de verpakking, kwaliteit, service, garantie, merknaam en het productontwerp.
De P van Product is wellicht het belangrijkste onderdeel van de marketingmix. Het product moet voldoen aan de wensen en behoeften van de klant om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Prijs
Dit gaat over hoeveel er voor het product of de dienst gevraagd wordt door de organisatie. Denk hierbij niet alleen aan de verkoopprijs, maar ook aan bijvoorbeeld de kostprijs of kortingen die aangeboden worden. Er bestaan diverse prijsstrategieƫn welke een bedrijf kan hanteren voor zijn producenten of diensten. Hier zullen wij later verder op ingaan.

Plaats
Dit marketinginstrument beschrijft hoe het product of de dienst bij de klant terecht komt. Hierbij gaat het om welke kanalen en hoeveel kanalen er gebruikt worden. In marketingtermen wordt dit wel ook wel de 'distributiekanalen' genoemd.

Promotie
Hierbij wordt er aandacht besteed aan hoe het product of de dienst gepromoot wordt. Hier wordt beschreven welke promotiemiddelen er ingezet worden en waarom dit gedaan wordt door de organisatie. Voorbeelden kunnen zijn:
- Massacommunicatie (internet, radio, televisie)
- Direct marketing (persoonlijke verkoop via de telefoon bijvoorbeeld)
Bron: KlasCement en marketingscriptie.nl
Enkele basisbegrippen
Bij het lezen van leerstof of cases in verband met marketing heb je een basis nodig aan woordenschat. Hieronder kan je al enkele termen vinden die erg belangrijk zijn.
Allereerst hebben we de term 'behoefte'. Deze term kunnen we omschrijven als volgt: 'een behoefte is het aanvoelen van een tekort en de drang om dat tekort weg te werken'. De klant gaat in dit geval nood hebben/een behoefte hebben voor jouw product en om deze behoefte/nood in te vullen, zullen ze het product kopen.


De term 'goederen en diensten' zal jullie niet onbekend in de oren klinken. Maar wat is nu juist het verschil tussen deze 2 termen? Goederen zijn tastbare producten. Deze producten kan je vaak gewoon in de winkel of online kopen. Voorbeelden hiervan zijn: tandpasta, chips, shampoo, frisdrank, enzovoort. Diensten zijn daarentegen niet-tastbare producten. Deze kan je niet zomaar aanraken en kopen in de winkel. Voorbeelden zijn: knippen van je haar, taxi-rit, reis, enzovoort.

De laatste cruciale term in verband met marketing, is het woord 'marketeer'. We besproken dit reeds kort in de klas. Een marketeer is simpelweg iemand die van marketing zijn beroep heeft gemaakt. Deze persoon verzorgt alle marketing in een bedrijf, vaak in samenwerking met andere marketeers.
Zet de eerste stap in het aanmaken van je portfolio!
Blader in je werkboek naar pagina 28. Lees de opgave en verwerk de antwoorden in een verslag van minstens 1 A4-papier in het opgestelde lettertype/lettergrootte.
Je werkt voor deze portfolio-opdrachten INDIVIDUEEL, dus niet in groepjes zoals in het boek vermeld staat.
Doe dit op basis van het sjabloon dat je kan vinden op Google Classroom. Zorg dat je een doorlopende tekst schrijft waarin de antwoorden op alle opgegeven vragen voorkomen.
Als dit klaar is, mag je het bestand indienen.