Prijs

"Winst is geen drijfveer, het gaat altijd om de klant." - Frits van Eerd 

In dit onderdeel zullen we de tweede P bespreken:
Prijs

Product

Prijs

Plaats

Promotie

Factoren die de prijs bepalen

Er zijn meerdere factoren die een invloed kunnen hebben op het bepalen van de prijs. Hieronder kan je enkele van deze factoren terugvinden.

Externe factoren

Naast de interne factoren zijn er uiteraard ook nog externe factoren die een invloed uitoefenen op de prijs. De ondernemer moet hierbij rekening houden met de doelgroep die hij vooropstelt en de inkomensklasse die bij deze doelgroep hoort. 

Ook de naamsbekendheid van het bedrijf zal een belangrijke factor zijn. Bekendere merken spreken vaak sneller aan omdat klanten dit herkennen.

Daarnaast moet de ondernemer ook rekening houden met de concurrentie en de prijzen die zij hanteren. 

Ook de economische situatie en de overheid kunnen invloed uitoefenen. In een slechte economische situatie moet de ondernemer zijn prijs aanpassen naar de koopkracht van de klanten. De overheid kan daarnaast ook nog eens bepaalde wetten of regels vastleggen waarmee de ondernemer rekening moet houden.

Interne factoren

Als eerste zijn er enkele interne factoren die de prijs mee bepalen. Hieronder vinden wij bijvoorbeeld het imago van de de onderneming en het product terug. Wilt de onderneming een luxe-imago uitstralen? Dan gaan zij uiteraard geen weggeefprijzen hanteren.

Ook het assortiment kunnen we beschouwen als interne factor. Op basis van de grootte van het assortiment en de prijzen die hier reeds gehanteerd worden, zal de ondernemer beslissingen maken over de prijs van zijn nieuwe product.

Zeker ook belangrijk zijn de kosten die de ondernemer maakt. Productie, lonen, transport, ... Dit levert steeds kosten op die doorgerekend zullen worden in de prijs.


Soorten prijzen

We zagen al dat de prijs wordt opgebouwd zoals de bedrijfskolom. Hierdoor ontstaan verschillende soorten prijzen.


De fabrikantenprijs
Dit is de prijs die de fabrikant vraagt aan de groothandel. De verkoopprijs van de fabrikant is de aankoopprijs van de groothandel. Dit is de laagste prijs die voor het product betaald wordt in deze bedrijfskolom. 

De groothandelsprijs
Dit is de prijs die de groothandel vraagt aan de kleinhandelaar. De verkoopprijs van de groothandel is de aankoopprijs van de kleinhandel.
Deze prijs zal altijd iets meer zijn dan de fabrikantenprijs.

De detailhandelsprijs of consumentenprijs
Dit is de prijs die de consument betaalt in de kleinhandel. De verkoopprijs van de kleinhandel is de aankoopprijs van de klant. De klant betaalt in deze bedrijfskolom de hoogste prijs.


Het standpunt van de klant

De betrokkenheid van de klant heeft invloed op de manier waarop de klant denkt over de prijs. Hoe meer betrokken hij/zij is bij het merk, hoe meer hij/zij ervoor over zal hebben om een product aan te kopen van dit merk.

Ook de levensstijl van de klant zal zijn koopgedrag beïnvloeden. 

De ondernemer gaat vaak gebruik maken van psychologische prijzen. Dit zijn kleine prijsverschillen die de klant moeten overtuigen tot kopen. Hieronder kan je enkele soorten terugvinden.

Gebroken prijzen

De prijs is bewust afgerond, zodat het geen 20 euro is.

Kortingen

De klant krijgt 15% korting.

Ronde prijzen

De enkellaarsjes zijn afgeprijsd tot een ronde prijs, namelijk 20 euro.

Prijs voor meerdere stuks

Voor de camera + lens + draagtas wordt een speciale prijs gemaakt. Je koopt dit pakket (met meerdere stuks) voor een voordelige prijs.


Hoe komt de prijs tot stand?

Er zijn verschillende methodes waarmee de prijs tot stand kan komen. Hieronder worden de belangrijkste besproken.

De vraag is bepalend

Hierbij gaat de vraag naar de producten de prijs mee bepalen. Als er een grote vraag is, zal de prijs stijgen. Als de vraag daalt, zal de prijs ook mee dalen.

Hiermee gepaard gaat ook prijsdiscriminatie en prijsdifferentiatie. Prijsdiscriminatie is het vragen van verschillende prijzen voor gelijke producten aan verschillende afnemersgroepen. Prijsdiscriminatie verschilt van prijsdifferentiatie in die zin dat prijsdifferentiatie betrekking heeft op vergelijkbare maar toch verschillende producten. De wens van de klant bepaalt hierbij mee de prijs.

De kostprijs is bepalend
Mark-up pricing

Hierbij wordt de prijs bepaald door de kostprijs van het vervaardigen van het product. Hiervoor kan je volgende formule gebruiken:

Verkoopprijs = aankoopprijs of kostprijs + bijkomende kosten + procent winst 

We zien hierbij duidelijk twee soorten kosten terugkomen: vaste kosten en variabele kosten. 

  • Vaste kosten: Deze kosten zijn onafhankelijk van de grootte van de productie.
  • Variabele kosten: Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van de productie.

! Opgelet: Prijssetting wordt niet alleen bepaald door de kostprijs, maar ook door de waarde die het artikel heeft voor de consument.

De positie van de concurrentie is bepalend

Concurrentie is een bepalende factor voor de prijs. De ondernemer gaat uiteraard rekening houden met de prijs van de concurrenten. De ondernemer wil op hetzelfde prijsniveau blijven en zal de concurrentie dus goed in de gaten moeten houden, zodat hij eventueel zijn prijs kan aanpassen aan de situatie.

Vul je portfolio verder aan

Blader in je werkboek naar pagina 72. Lees de opgave en verwerk de antwoorden in een verslag van minstens 1 A4-papier in het opgestelde lettertype/lettergrootte.

Dit maak je via Google Classroom. Zorg dat je een doorlopende tekst schrijft van minstens 1 A4-pagina waarin de antwoorden op alle opgegeven vragen voorkomen.

Als dit klaar is, mag je het bestand indienen.

Bedrijfseconomie - Mevrouw J. Van Asbroeck
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin