Promotie

"Ik verkoop geen bier, ik verkoop gezelligheid." - Freddy Heineken

In dit onderdeel behandelen wij de vierde P: 

Promotie

Product

Prijs

Plaats

Promotie

Reclame versus promotie

Reclame is overal. Op bushokjes, op bierkaartjes, in kranten, op Instagram en ga zo maar verder. Reclame wordt voornamelijk gebruikt voor middelgrote en grote ondernemingen om hun naam en/of merk te promoten. Daarnaast bestaat er ook nog promotie. Promotie wordt vooral gebruikt voor middelgrote en kleine ondernemingen. Promotie heeft als doel een stijging van verkoop te realiseren op korte termijn door allerlei acties te doen, zoals: gratis stalen, 2+1 gratis, reclamefolders, enzoverder.

Hiernaast heb je ook nog publiciteit. Publiciteit is gratis promotie. Nochtans hebben niet alle bedrijven altijd even graag deze gratis promotie, aangezien ze hier zelf geen controle over hebben. Publiciteit kan namelijk zowel positief als negatief zijn.

Reclamemakers willen (toekomstige) consumenten productinformatie geven en daarnaast naambekendheid creëren. Zij mikken hier op een stijging van de verkoop en willen daarbovenop het merk en/of imago van hun bedrijf versterken.

Soorten reclame

Shirtsponsoring

Als je vaak voetbal kijkt op de televisie, zal je het al wel hebben opgemerkt. Overal is reclame te bespeuren: aan de zijlijn, in het stadion zelf, op de truitjes van de spelers, ... De truitjes van sporters en beroemdheden wordt hierbij gebruikt als medium. De bedrijven krijgen hierbij de nodige publiciteit, maar ook de sporters en beroemdheden baten hier voordeel uit. Ze krijgen namelijk sponsorgeld om hun werking te betalen.

Narrowcasting

Narrowcasting heeft als doel de aandacht van de klant een korte periode te behouden. De reclamemakers verspreiden korte, krachtige beeldboodschappen via schermen op verschillende plaatsen. Dit kan op de luchthaven, maar ook in de plaatselijke frituur.

Sociale media

Sociale media blijven maar uitbreiden. De online platformen worden ook meer en meer gebruikt als reclamemedium. Deze online tools worden gebruikt omdat ze erg actueel zijn maar ook eenvoudig te verspreiden over een breed doelpubliek. Uiteraard kan iedereen informatie verspreiden, waardoor er vaak ook nepreclame voorkomt. 

Brandplacement

Een vaak voorkomende manier van reclame maken is brandplacement. Hierbij gaan de reclamemakers hun product of logo subtiel verwerken in films, tv-programma's, ... om zo de kijker subtiel aan te zetten het product te kopen. De koper zal het logo of product in de winkel herkennen en zo sneller het product aankopen. Omdat de 'reclame' verwerkt wordt in een programma of film, valt het niet op en zal de koper ook minder snel wegzappen dan bij bijvoorbeeld reclamecommercials. Ook duurt het minder lang.

Hieronder kan je bijvoorbeeld reclame zien voor een computermerk, gebruikt in een film van James Bond.

AIDA

AIDA: een vaak gehoorde afkorting. Deze afkorting voor attention, interest, desire en action geeft het 'ideale' proces van een verkoop weer. Vaak wordt AIDA uitgebreid naar AIDAS. De S hierbij staat voor satisfaction.

Attention

Bij deze stap wordt de aandacht van de (potentiële) klant getrokken. Deze stap wordt beschouwd als de belangrijkste stap. De aandacht van de consument kan je bijvoorbeeld trekken door een ijzersterke slogan/headline of een goede openingszin. 

Desire

In deze stap ga je 'verlangen' creëren bij de (potentiële) klant. Je moet hiervoor vertrouwen opbouwen bij de klant. Wanneer je bij interest voordelen benoemd, is het belangrijk om bij desire te tonen dat jouw product die voordelen kan realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door reviews mee te geven of de mogelijkheden van het product te tonen. Je wilt een 'dat wil ik ook'-ervaring creëren.

Interest

Bij de volgende stap ga je informatie tonen, waardoor de (potentiële) klant interesse krijgt in het product of de dienst. Deze klant moet het idee krijgen dat het in zijn eigen voordeel is. Je gaat hier vooral de USP's (unique selling points), de voordelen), van het product uitspelen. Vaak wordt een persoonlijk verhaal als manier gebruikt. Denk maar aan advertenties op Facebook, waarbij mensen een persoonlijke ervaring delen. Reclamemakers willen ervoor zorgen dat de lezer zich hiermee kan identificeren.

Je geeft in deze stap eigenlijk antwoord op de vraag: "Waarom moeten consumenten jouw producten kopen?"

Action

Bij deze stap is het belangrijk duidelijk mee te geven wat de call-to-action is. Dit kan bijvoorbeeld zijn: klikken op een link, een vragenlijst invullen, ... 

Satisfaction

De laatste jaren is satisfaction een erg belangrijke stap in het verkoopproces. Indien de klant 'satisfied'/tevreden is, zal hij sneller terugkomen om jouw product opnieuw aan te schaffen. Satisfaction kan je creëren door een goede aftersalesservice en een goede service tijdens de vorige fasen.

Andere soorten reclame

Naast de standaard reclamemedia zijn er ook enkele nieuwe soorten sinds enkele jaren. Hieronder staan er enkele opgesomd.

Advergames

Bedrijven willen hun product/dienst/boodschap op een interactieve manier onder de aandacht brengen door reclame te verwerken in games.

Tombola in brievenbus

Voor deze reclamevorm betaal je vaak eerst een deelnamekost. Voorbeelden hiervan zijn betalende sms'jes die je stuurt om deel te nemen aan een actie. Ook kraslootjes die je in de supermarkt krijgt nadat je een aankoop hebt gedaan is een duidelijk voorbeeld.

Direct mail

Direct mail is een e-mail waarbij je persoonlijk aangesproken wordt.
De reclamemakers sturen gepersonaliseerde reclame naar de ontvanger en spreken hem/haar vaak persoonlijk aan.

Abribus

Hierbij wordt een bushokje gebruikt als medium om reclame te verspreiden.

Airvertising

Bij airvertising wordt reclame gebruikt via de lucht. Denk hierbij aan reclame op vliegtuigen, luchtballonnen of zelfs aan drones die rondvliegen met reclame.

Vervolledig je portfolio!

Blader in je werkboek naar pagina 121. Lees de opgave en verwerk de antwoorden in een verslag van minstens 1 A4-papier in het opgestelde lettertype/lettergrootte.

Doe dit op basis van het sjabloon dat je kan vinden op Google Classroom. Zorg dat je een doorlopende tekst schrijft waarin de antwoorden op alle opgegeven vragen voorkomen.

Als dit klaar is, mag je het bestand indienen.

Bedrijfseconomie - Mevrouw J. Van Asbroeck
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin